Blatenské Destiláty

Ovocná pálenka je to nejjednodušší a zároveň možná to nejtěžší do čeho se může mistr destilatér pustit. Na začátku máte jen obyčejné ovoce a vodu, ale na konci se zračí dokonale rafinovaný nápoj, jehož jednoduchost je jen zdáním, za mistrnou Blatenskou pálenkou stojí hlavně přesvědčení s jakým se dělá.

Baron Jan Hildprandt a Václav Šitner jej sdílejí. Šlechtická noblesa jednoho a zdravý rozum toho druhého jsou si v tomto případě překvapivě blízko. A tak jejich setkání v roce 1992 stálo za obnovením tradiční výroby blatenských ovocných destilátů způsobem, jaký je oběma vlastní. Proto ve své společné zámecké palírně pálí z českého ovoce, které se ten rok urodí, trpělivě řídí kvašení, aby se neztratilo aroma, kvas třikrát destilují a destilát pak nechávají dlouho zrát, aby se pořádně vydýchal.

Ke svému letitému umu už potom přidávají pouze víru, že neobyčejné věci mohou přirozeně vzniknout i z toho úplně nejobyčejnějšího. 

Blatenská Slivovice

Blatenská Slivovice

Jedním z typických českých nápojů je bezesporu Slivovice. Tradiční ovocný destilát vyrobený výhradně ze švestek. Jeho charakteristikou je středně intenzivní švestková vůně s jemnými tóny pecek. Destilát doporučujeme pít při pokojové teplotě, protože jen tehdy vynikne jeho osobitý charakter.

Blatenská Jablkovice

Blatenská Jablkovice

Jablkovice – ovocný destilát vyrobený výhradně z jablek. Na první dojem s méně nápaditou vůní, osloví zejména ty, co preferují méně aromatické destiláty s jemnější chutí. Jablkovice je rovněž vhodná pro další domácí úpravy jako je např. přidání medu, citronu či rozinek. Samotný destilát doporučujeme pít při pokojové teplotě, neboť jen tehdy plně vynikne jeho jemné aroma a chuť.

Blatenská Hruškovice

Blatenská Hruškovice

Hruškovice – ovocný destilát vyrobený výhradně z hrušek, se svojí chutí řadí k těm nejjemnějším destilátům. Středně intenzivní hrušková vůně nejlépe vynikne při pokojové teplotě. Pro maximální vychutnání hruškového destilátu se doporučuje podávat s kompotovanou hruškou.

Blatenská Meruňkovice

Blatenská Meruňkovice

Ovocný destilát vyrobený výhradně z meruněk již při prvním přivonění zaujme výraznou meruňkovou vůní, neboť meruňky mají vysokou schopnost přenést během destilace vonné esence do výsledného produktu. Při napití vzbuzuje intenzivní vůně dojem jemné nasládlosti destilátu. Díky této skutečnosti je tento destilát oblíben i u žen. Destilát doporučujeme pít při pokojové teplotě, protože jen tehdy vynikne jeho výrazné aroma.

Blatenská Třešňovice

Blatenská Třešňovice

Třešňovice – ovocný destilát vyrobený výhradně z třešní. V našem případě převážně z třešní pocházejících z Jižních Čech. Pro Třešňovici je charakteristická středně intenzivní třešňová vůně a hladká chuť. Destilát doporučujeme pít při pokojové teplotě.

Blatenská Višňovice

Blatenská Višňovice

Višňovice – ovocný destilát vyrobený výhradně z višní je charakteristický středně intenzivní vůní a mírně navinulou chutí po višních. Tato specifická chuť výsledného destilátu je způsobená vyváženým poměrem mezi cukry a kyselinami v tmavých višních. Destilát doporučujeme pít při pokojové teplotě, neboť jen tak plně vynikne jeho charakter.

Blatenská Mirabelkovice

Blatenská Mirabelkovice

Mirabelkovice – ovocný destilát vyrobený výhradně z mirabelek, lidově nazývaných „špendlíky“, již na první dojem zaujme výraznou mandlovou vůní. Ta je způsobena vysokým podílem pecek k dužině. Pro své intenzivní aroma je tento destilát řazen k těm voňavějším druhům pálenek. Pro maximální rozvinutí této jedinečné vůně, doporučujeme pít destilát při pokojové teplotě.